Uw watermerkbeveiliging verbeteren

We weten allemaal dat een watermerk de beste manier is om uw digitale foto’s op het internet te beschermen, maar soms is een watermerk alleen niet genoeg om uw foto’s veilig te stellen. Kijk bijvoorbeeld naar deze afbeeldingen.

Watermerken verbeteren - originele foto
Watermerkbeveiliging verbeteren - watermerk verwijderd

We hebben het watermerk verwijderd met een softwareapplicatie voor fotobewerking. De resterende afwijkingen op de bewerkte afbeelding zijn zo minimaal dat de foto eenvoudig gestolen kan worden.

Betekent dit dat het gebruik van watermerken in het algemeen riskant is? Nee.Watermerken zijn betrouwbaar wanneer u ze correct gebruikt. Kijk naar de volgende afbeeldingen om te begrijpen hoe u een watermerk kan verbeteren.

Foto met watermerk correct beveiligen - verbeterd watermerk
Foto met watermerk correct beveiligen - verbeterd watermerk verwijderd

Wat is het verschil tussen de bovenstaande afbeeldingen?

Allereerst hebben we het nieuwe watermerk aangebracht in het midden van de foto. De positie van het watermerk is een cruciale factor bij de beveiliging, het kan uw watermerk uitzonderlijk sterk of zinloos maken.

Voor de duidelijkheid hebben we de afbeelding die u wilt beschermen in drie zones opgedeeld. De mate van beveiliging hangt af van de positie waarin u het watermerk plaatst.

Foto met watermerk correct beveiligen - fotogebieden

Foto met watermerk correct beveiligen - rode zone Slechtste beveiliging

Foto met watermerk correct beveiligen - gele zone Betere beveiliging

Foto met watermerk correct beveiligen - groene zone Beste beveiliging

De hoeken van een afbeelding zijn de meest zwakke plekken om een watermerk te plaatsen ter beveiliging. De slechtste keuze die u kunt maken is de watermerkomvang verkleinen. Een dergelijk watermerk (vooral een klein watermerk) beïnvloedt de algehele presentatie van de afbeelding echter zo min mogelijk.

De gele zone is een uitstekende plek voor uw watermerk, het is geen makkelijke taak om de afbeelding bij te snijden om het watermerk te verwijderen. Het watermerk kan nog steeds worden verwijderd door de afbeelding pixel voor pixel te bewerken, maar dat is een lastige klus.

Het midden van uw afbeelding is de beste plek om uw watermerk te plaatsen. Hier bevindt zich het meeste detail. Dus deze positie van het watermerk zorgt voor de sterkste beveiliging. Daarnaast is uw watermerk op deze plek bijzonder zichtbaar.

Als het watermerk uw kijkers hindert (te zichtbaar), maak het dan enigszins doorzichtig.

Ondoorzichtig watermerk op foto
Doorzichtig watermerk op foto
Ondoorzichtig watermerk (geen transparantie)Doorzichtig watermerk (70% transparantie)

Het tweede onderscheid omvat fotodekking. Het watermerk is groot genoeg om de meeste details in de foto te bedekken. Hierdoor kan het watermerk niet worden verwijderd zonder grote gevolgen voor de kwaliteit van de afbeelding. Een goed watermerk moet ten minste 30% van de foto beslaan.

Groter watermerk op foto

Beschermde foto met groter watermerk

Groter watermerk op foto

Opvallende artefacten na verwijdering watermerk

Om deze afbeelding te herstellen hebben we dezelfde techniek als voorheen toegepast. U kunt zien dat er veel afwijkingen in de foto zijn ontstaan, zodat de foto onbruikbaar is geworden. Door de twee bovenstaande technieken te combineren, kunt u uw watermerkbeveiliging aanzienlijk verbeteren.

Als u watermerken op foto’s hebt geplaatst met behulp van een softwareapplicatie voor fotobewerking, weet u dat dit een tijdrovende klus is. Met onze watermerksoftware Visual Watermark kan dit een stuk sneller. Het programma is eenvoudig in gebruik en het biedt de mogelijkheid om al uw foto’s tegelijkertijd van een watermerk te voorzien. U kunt een gratis proefversie downloaden op onze website: Download